آموزش Inventor

نرم افزار Autodesk Inventor یکی از قدرتمندترین نرم افزارها در حوزه طراحی مهندسی است. این برنامه توسط شرکت Autodesk در سال 1999 پایه ریزی شد. شرکتی که پیش از آن نرم افزارهای مشهور AutoCAD و Mechanical Desktop را در کارنامه خود داشت. هدف از تولید Inventor ایجاد یک برنامه جانبی و تکمیلی در کنار برنامه AutoCAD و حذف تدریجی Mechanical Desktop بود. نرم افزار Inventor طی سالها، چنان پیشرفت و توسعه ای داشت که طی سال های 2006 تا 2008 پرفروش ترین برنامه طراحی مهندسی شد. امروزه مهمترین رقبای این برنامه، نرم افزارهای SolidWorks و CATIA متعلق به شرکت Dassault Systemes و SolidEdge و NX Siemens تولید شده توسط Siemens است.

مراجع: www.wikipedia.org و www.Autodesk.com

کاربری آسان و جامعیت این برنامه آن را به یکی از محبوبترین و کارآمدترین نرم افزارهای طراحی مهندسی تبدیل کرده است. تا جایی که از سال 2008 بعنوان نرم افزار رسمی مسابقات جهانی طراحی مهندسی مکانیک معرفی شده است. این مسابقات بصورت دوسالانه و بین متخصصان طراحی مهندسی مکانیک برگزار میشود. از ایران هم، شرکت کننده هایی به این مسابقات اعزام میشود که مدرس این دوره، آقای حجت محمدی کارشناس، مدرس و منتور رسمی این مسابقات جهت آماده سازی رقابت کنندگان برای اعزام به مسابقات جهانی می باشد.

1- محیط Part Modeling در نرم افزار Inventor:

در پروسه آموزش Inventor، این محیط برای مدل سازی قطعات مکانیکی به‌شمار می‌رود. دستورهای این محیط بسیار کامل و در عین حال ساده طراحی شده‌است. به جرات می‌توان گفت که کاملترین محیط مدلسازی را در مقایسه با دیگر نرم‌افزارهای این رشته دارد. کارهای پیچیده‌ای مانند تعریف صفحات کاری خاص، به سادگی قابل اجراست. همچنین خاصیت Up to date کردن در این محیط بسیار قوی و کارا می‌باشد. خواصی مانند 3D grip که به کاربر اجازه تغییر اندازه‌های مدل را، با Drag کردن می‌دهد. همچنین دستور 3D sketch که با آن می‌توان به راحتی در فضای آزاد صفحه Sketchهای  سه بعدی ایجاد کرد از مزیتهای آن می‌باشد.

2- محیط Assemble در نرم افزار Inventor:

در پروسه آموزش Inventor، در این محیط کاربر می‌تواند به راحتی قطعات ترسیم/ایمپورت شده را با دستورهای کاربردی خاص این محیط مونتاژ و اسمبل کند. از دستورات ویژه این محیط نیز می‌توان به پارامتریک کردن مدل و اسمبل جهت ایجاد قطعات مشتق شده از یک مدل و دستورهایی مانند Motion و Transitional برای تعریف رفتار قطعات نسبت به هم نام برد. در این محیط دسترسی کاربر به کتابخانه استاندارد نرم‌افزار، امکان‌پذیر می‌باشد. این کتابخانه شامل بیش یک میلیون قطعه استاندارد می‌باشد که در مقایسه با دیگر نرم‌افزارها بی‌نظیر است. در طول کار با نرم‌افزار شما توانایی طراحی انواع قطعات به صورت استاندارد را دارید.

3- محیط Drawing در نرم افزار Inventor:

در پروسه آموزش Inventor، در این بخش، می‌توان از قطعات ترسیم شده نقشه تهیه کرد. سادگی و در عین حال توانایی بالای این محیط باعث شده تا هر نما و برش دلخواه به راحتی قابل تهیه باشد. خاصیت ایجاد Block همانند نرم‌افزار AutoCAD و گرفتن خروجی DWG از نماهای ایجاد شده باعث می‌شود تا این نماها را بتوان با Autocad باز کرد. این خاصیت به ویژه برای شرکتهایی که با نرم‌افزار Autocad هم کار می‌کنند یا دستگاه‌های ماشینکاری که با فرمت dwg سازگاری دارد بسیار مهم است.

4- محیط Sheet metal در نرم افزار Inventor:

در پروسه آموزش Inventor، محیط Sheet Metal جهت طراحی ورقکاری و گرفتن خروجی صفحه گسترده و محاسبات مربوط به آن می‌باشد. در اختیار داشتن ابزار کامل در این محیط، جهت ورقکاری باعث شده تا هرنوع ورقکاری را بتوان به راحتی مدل و آنالیز کرد.

5- محیط Weldment در نرم افزار Inventor:

در پروسه آموزش Inventor، محیط Weldment جهت تعریف جوشکاری بسیار جذاب و کاربردی است. علاوه بر جوش‌های عادی و استاندارد دستور Groove برای ایجاد جوش بین بخش‌های خالی دو یا چند قطعه قرار می‌گیرد و در واقع فضای خالی بین آن‌ها را پر می‌کند. این ویژگی منحصربه‌فرد باعث شد که شرکت توگا یکی از زیر مجموعه‌های شرکت مپنا، که ساخت توربین‌های گازی را بر عهده دارد و بزرگ‌ترین شرکت توربین‌سازی در خاورمیانه است برای محاسبه و ایجاد جوش از این نرم‌افزار کمک گیرد. همانطور که میدانیم توربین‌های گازی دارای قطعاتی با پیچیدگی‌های زیاد می‌باشد و فضای خالی بین این قطعات پیچیده بایستی با جوش پر شود که در این بین تنها نرم‌افزاری که دارای چنین توانایی بود نرم‌افزار inventor بود. علاوه بر آن محاسبه مقدار الکترود مصرف شده برای این جوش‌ها نیز دارای اهمیت زیادی بود که این نرم‌افزار قدرت محاسبه آن را دارد و اطلاعاتی مانند حجم و وزن جوش را به صورت گزارش ارائه می‌دهد و می‌تواند این اطلاعات را به صورت فایل نرم‌افزار EXCEL در اختیار کاربر قرار دهد. علاوه بر آن محاسبات جوش‌های گوناگون و ارائه ضریب اطمینان جوش باعث شده‌است از این ویژگی برای اطمینان از دوام انواع جوش‌ها استفاده شده و قبل از عمل جوشکاری به صورت کامل شبیه‌سازی صورت گیرد. دیگر ویژگی محیط جوش نرم‌افزار ایجاد و نمایش علائم جوشکاری در محیط سه بعدی می‌باشد. این ابزار به درک بهتر از عملیات جوشکاری کمک بسزایی می‌کند.

6- محیط Presentation در نرم افزار Inventor:

در پروسه آموزش Inventor، این محیط جهت متحرک‌سازی نماهای انفجاری و قطعات اسمبل شده می‌باشد. با ابزار این محیط، در مکانیزمهای پیچیده می‌تواند دید بسیار خوبی از قطعه به سازندگان آن داد. خروجی فرمتهای گوناگون تصویری از حرکت قطعات نیز از قابلیت‌های این قسمت است.

7- محیط Piping در نرم افزار Inventor:

برای طراحی مسیر لوله‌کشی شده توسط ابزاری بسیار کارا، ابتدا مسیر لوله‌کشی را ترسیم نموده و پس از آن کافیست نوع استاندارد لوله‌کشی را از بین گزینه‌های موجود انتخاب کنید و سپس با اجرای یک فرمان کل مسیر برای شما مدل می‌شود. تمام زانویی‌ها و تقاطع‌ها طبق استاندارد انتخاب شده، ایجاد می‌شوند. در صورت لزوم نیز شما می‌توانید از بین صدها مدل قطعات استاندارد مربوط به Piping را انتخاب و بعد از مشخص نمودن اندازه، آن را در بین مسیر قرار دهید. همانطور که اشاره شد ابتدا باید استاندارد Piping انتخاب شود و سپس به کشیدن مسیر پرداخت. از استانداردهای موجود در این نرم‌افزار می‌توان به انواع استانداردهای ASME اشاره کرد. شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی ایران برای مدلسازی انبار نفت فردیس کرج پروژه‌ای را به مناقصه گذاشت. در پایان، این پروژه به مدلینگ این منطقه با نرم‌افزار Inventor منجر شد. پیچیدگی مسیرهای انتقال نمشتقات نفنی باعث شد پیمانکار از این نرم‌افزار استفاده کند. نتیجه کار کاملا راضی‌کننده بود؛ تمام قطعات استفاده شده در مسیر، در کتابخانه نرم‌افزار موجود بود.

8- محیط Frame Generation در نرم افزار Inventor:

در این قسمت نیز شما کافیست سازه را به صورت شماتیک با استفاده از  Sketch سه بعدی کشیده و سپس در مسیرهای کشیده شده انواع فریم‌های استاندارد نظیر نبشی، ناودانی، تیر آهن، پروفیل‌های گوناگون و.. را از کتابخانه استاندارد نرم‌افزار انتخاب نمایید. در این حالت به صورت خودکار قطعه در مسیرهای کشیده شده طراحی میشود. سپس با استفاده از دستورهای مخصوص این محیط محل تقاطع فریم‌ها را برش بزنید، فاصله بگذارید، سوراخکاری کنید و در نهایت جوش بزنید یا ببندید. این محیط به جرات یکی از قویترین محیط‌های ایجاد سازه می‌باشد که دارای کارایی فوق الاده‌ای می‌باشد. با استفاده از قابلیت آنالیز نیرو، می‌توان سازه ایجاد شده را تحلیل نمود و به نظر می‌رسد تا حد زیادی می‌توان از این قسمت نرم‌افزار به جای نرم‌افزارهایی مانند SAP استفاده نمود.

9- محیط design accelerator از نرم افزار Inventor:

در این محیط میتوان ابزاری کارامد جهت ساده کردن طراحی قطعات پیچیده‌ای مانند انواع شفت‌ها چرخدنده‌های ساده و حلزونی، بادامک‌ها، بلبرینگ‌ها، فنرها، انواع پین‌ها و پیچ ها، انواع تسمه‌ها و.. را ایجاد نمود. البته برای این کار شما بایستی ابتدا شاخص‌های مورد نظر از جنبه طراحی را وارد نمایید. پس از اطمینان از مقاوم بودن این قطعات پس از آنالیز، نرم‌افزار قطعه شما را ایجاد می‌کند. نکته مهم در اینجا محاسبه نیروهای وارد بر قطعه و ارائه اندازه‌های پیشنهادی متناسب با شرایط شما توسط نرم‌افزار می‌باشد. بدین ترتیب شما می‌توانید اطمینان حاصل کنید که قطعه طراحی شده مناسب با محیط اطراف خود است. از دیگر قطعه‌هایی که در این قسمت می‌توان فراخوانی کید، بادامک‌ها می‌باشد که در صورت نیاز می‌توانید نمودار حرکتی آن را نیز مشاهده کنید. ایجاد تسمه بین چند قطعه محرک همانند پولی و چرخدنده‌ها نیز از امکانات این قسمت است. طراحی انواع فنرها با شرایط خاص آن در محیط و همچنین طراحی انواع شفت نیز در این قسمت گنجانده شده‌است که کار با آن بسیار ساده می‌باشد. فقط کافیست ترتیب قرار گرفتن قطعات را انتخاب کنید. بدین ترتیب این محیط برای شرکت‌های ماشین‌سازی بسیارمناسب می‌باشد و همانطور که اشاره شد علاوه بر مدل کردن این قطعات پیچیده امکان محاسبه آن نیز وجود دارد. همچنین دستوری برای انتخاب تلرانس‌ها و انطباقات که از مسایل مهم طراحی می‌باشد، در این قسمت موجود است. این قسمت شامل هندبوک مهندسی می‌باشد که بسیار کامل بوده و برای طراحی می‌توان از آن کمک گرفت.

10- محیط Inventor Studio در نرم افزار Inventor:

این محیط به شما کمک می‌کند تا از قطعات مدل شده یک فیلم بسازید. در نسخه 2010 حتی قابلیت میکس تصاویر هم اضافه شده‌است. در این محیط می‌توان تمام فاکتورهای یک متحرک‌سازی را تعریف کرد. از چرخش دوربین همراه با چرخش قطعه گرفته تا ناپدید کردن قسمتی از مدل برای دید بهتر. به عنوان مثال برای دیدن قسمت‌های داخلی یک مجموعه بایستی پوسته آن به صورت موقت ناپدید و دوباره دیده شود. چرخش و جابجایی دوربین در هنگام کار کردن یک مجموعه زیبایی کار را دوچندان می‌کند. زمینه پشت مجموعه متحرک قابل تغییر می‌باشد. همچنین ابزارهایی برای تعریف زاویه و رنگ نور تابیده شده به صحنه و تعریف ماده برای قسمت‌های مختلف یک مجموعه قالیت گرفتن عکس از مجموعه با کیفیت بسیار بالا و طبیعی؛ و همچنین انتخاب انواع فرمت‌های تصویری نیز از دیگر نکات این محیط می‌باشد.

11- محیط Dynamic Simulation در نرم افزار Inventor:

همانطور که از نام این محیط پیداست تحلیل نیرو و رفتار قطعات یک مجموعه در حالت غیر ثابت می‌باشد. برای شبیه‌سازی دینامیکی بایستی تمام اتصالات اصولی تعریف شده باشد. گراف حرکتی و همچنین ایجاد نیرو توسط حرکت ماوس به مجموعه از نکات منحصربه‌فرد این محیط می‌باشد. این قسمت با Inventor Studio در تعامل کامل هستند و ترکیب این دو می‌تواند یک فیلم حرفه‌ای ایجاد کند. از این فیلم‌ها بیشتر جهت نشان دادن طرز کار مجموعه‌ها و ارتباط قطعات با هم و همچنین تبلیغ می‌باشد.
در پایان به دیگر موارد کاربرد این نرم‌افزار اشاره می‌کنیم: قابلیت پارامتری بودن قطعات یکی از روش‌های نکشیدن مدل‌های تکراری می‌باشد. می‌توان در یک فایل EXCEL پارامترها را تعریف نمود و تنها با دادن یک عدد در فایل ایجاد شده شکل جدید با اندازه‌های متفاوت ایجاد گردد. از این ویژگی زمانی استفاده می‌شود که یک قطعه با اندازه‌های گوناگون وجود دارد. می‌توان با تعریف کامل خصوصیات یک قطعه در یک مجموعه در پایان BOM آن مجموعه را محاسبه کرد.
برای مشاهده سایر آموزشهای آنلاین مرتبط با آموزش Inventor و نرم افزارهای مربوطه این لینک را مشاهده کنید.

844 دیدگاه